display result search
منو
تفسیر آیه 125 سوره انعام

تفسیر آیه 125 سوره انعام

  • 1 تعداد قطعات
  • 8 دقیقه مدت قطعه
  • 429 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره انعام - آیه 125

فَمَنْ یُرِدِ اللَّهُ أَن یَهْدِیَهُ یَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَمِ وَمَن یُرِدْ أَن یُضِلَّهُ یَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَیِّقاً حَرَجاً کَأَنَّمَا یَصَّعَّدُ فِى الْسَّمَاءِ کَذَلِکَ یَجْعَلُ اللَّهُ الرِّجْسَ عَلَى الَّذِینَ لَا یُؤْمِنُونَ

ترجمه

خداوند هرکه را بخواهد هدایت کند، سینه ‏اش را براى (پذیرش) اسلام مى‏ گشاید و هر که را (به خاطر اعمال و خصلت‏ هاى خلافش) بخواهد گمراه کند، سینه ‏اش را (از پذیرفتن ایمان) سخت قرار مى‏ دهد، گویا به زحمت در آسمان بالا مى‏ رود. خداوند این چنین پلیدى (کفر) را بر کسانى که ایمان نمى‏ آورند قرار مى ‏دهد.


رسول خدا فرمود: نشانه‏ شرح صدر چند چیز است: «الانابة الى دارالخلود و التجافى عن دار الغرور والاستعداد للموت قبل نزول الفوت» توجّه و گرایش خاضعانه به سوى آخرت و دورى از دنیاى حیله‏ گر و آمادگى براى مرگ قبل از آنکه فرصت را از دست بدهد. امام سجاد (ع) نیز در شب 27 رمضان دعایى را که متضمّن همین خواسته است، مکرّر مى ‏خواند.
مراد از هدایت و ضلالت الهى، فراهم کردن اسباب هدایت براى شایستگان و از بین بردن اسباب، براى نااهلان است.
منظور از «صدر»، روح و دل است. مراد از شرح صدر، گسترش افق عقل و فکر بلندى روح، براى پذیرش حقّ و هدایت است و این نیازمند گذشتن از هوس ها و تمنیّات دل است. آنکه شرح صدر نداشته باشد، همواره در لاک خود مى ‏ماند و بیرون نمى‏ آید. نتیجه‏ شرح ‏صدر، بصیرت و نورانیّت همراه با قلب رقیق و حقّ‏ پذیر است.
این آیه یکى از معجزات علمى قرآن است که عوارض صعود به آسمان را بیان کرده و مى ‏فرماید: کسى که حاضر به پذیرش حقّ نگردد، روحش تنگ و کم ظرفیت مى‏ شود، همانند کسى که مى‏ خواهد به آسمان برود که به علّت سنگینى و فشردگى هوا و نبود اکسیژن، سینه ‏اش تنگ و تنفّسش سخت مى‏ شود.
امام رضا(ع) فرمود: نشانه‏ سعه صدر، تسلیم خدا بودن، اطمینان به او داشتن و دلگرم شدن به وعده‏ هاى الهى است و نشانه ضیق‏ صدر، تردید و اضطراب است.
از سنّت‏ هاى الهى آن است که براى پاکدلان حقّ‏ پذیر، شرح صدر قرار دهد و لجوجانِ گریزان از ایمان را گرفتار سلب توفیق و رجس سازد.
حضرت موسى همین که مأمور تبلیغ شد، در اوّلین دعاى خود از خداوند خواست: «ربّ اشرح لى صدرى» ولى پیامبر اکرم بدون درخواست، خداوند به او سعه صدر عطا کرد. «ألم نشرح لک صدرک»


پیام ها

1- قبول حق، ظرفیّت و زمینه درونى مى‏ خواهد. «یشرح صدره للاسلام»
2- شرح صدر، موهبتى الهى است. «یشرح صدره للاسلام»
3- خروج از مدار فطرت و عقل، عامل خفقان و تنگى روح و روان مى ‏گردد. «یصّعّد فى السماء»
4- منحرفان هر چند به ظاهر، خود را در گشایش و آرامش ببینند، ولى در واقع گرفتار تنگناها و فشارند. «ضیّقاً حرجاً»
5 - بى ‏حوصلگى و کم ظرفیّتى، نوعى رجس و پلیدى روح است. «یجعل صدره ضیّقاً... الرِّجس»
6- کسى که به حقّ ایمان نیاورد، به ‏تدریج آلوده مى‏ شود. «کذلک یجعل اللَّه الرِّجس على الّذین لایؤمنون»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 8:39

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی