display result search
منو
تبیین برخی سور و آیات قرآنی، جلسه اول

تبیین برخی سور و آیات قرآنی، جلسه اول

  • 1 تعداد قطعات
  • 55 دقیقه مدت قطعه
  • 185 دریافت شده
سخنرانی آیت الله سید محمدمهدی میرباقری با موضوع "تبیین برخی سور و آیات قرآنی"، "زینت دنیا درمقابل مسیر نبی اکرم (ص)"، جلسه اول، سال 1398

«مَنْ لَمْ یَعْرِفْ أَمْرَنَا مِنَ الْقُرْآنِ، لَمْ یَتَنَکَّبِ الْفِتَنَ» این حدیث نورانی را محاسن و بعضی از کتب دیگر نقل کرده اند. در اینجا حضرت فرمودند: «اگر کسی امر ما و ولایت ما را آنچنان که خدای متعال در قرآن معرفی فرموده نشناسد و از طریق قرآن به معرفت ما راه پیدا نکند و آن حقایقی که قرآن در این زمینه گفته به کف نیاورد، نمی تواند در مقابل فتنه ها دوام آورده و از امتحان های سختی که پیش می آید عبور کند.

آغاز سوره مبارکه کهف با این آیات است: «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی أَنْزَلَ عَلى‏ عَبْدِهِ الْکِتابَ، وَ لَمْ یَجْعَلْ لَهُ عِوَجاً قَیِّما» ستایش برای خدایی است که قرآن را بر عبد خودش وجود مقدس نبی اکرم نازل کرد، کتابی که خدای متعال هیچ انحرافی در آن کتاب قرار نداده و قیم و نگهبان است. خداوند این کتاب را نازل کرد که حضرت به وسیله آن انذار کنند و بشارت بدهند «لِیُنْذِرَ بَأْساً شَدِیداً مِنْ لَدُنْه‏ وَ یُبَشِّرَ الْمُؤْمِنِین‏» این کتاب دو خصوصیت دارد: یکی این که در آن انذارهای شدید است و حضرت از ناحیه خدای متعال انذار می کنند و دوم این که مومنین را بشارت می دهند. بنابراین این کتاب کتابی است که در آن دو چیز وجود دارد: یکی انذار و یکی بشارت که انذار نسبت به عذاب شدید الهی است و از آن طرف هم بشارت نسبت به مومنین هست. مومنین کسانی هستند که اهل اعمال صالح اند، پس پاداش نیکویی خدای متعال برای آنها در نظر گرفته است، «ماکِثِینَ فِیهِ أَبَداً» و در آن مقامی که مقام پاداش نسبت به ایمان و عمل صالح هست برای همیشه پایدار خواهند بود.

غروب عاشوراست، همه شهید شدند، اهل بیت هم آماده اسارتند، حضرت مجروح و غصه دار هستند اما حالا خدای متعال پیغام فرستاد که هیچ چیز از شما کم نمی کنیم و همه چیز را هم برمی گردانیم همانطور که به حضرت ایوب برگردانده شد، فقط گویا همین یک نکته بود و تلقی حقیر این است که با برگشت همه چیز ما ها زمین گیر می شدیم. حضرت شهادت را انتخاب کردند تا دستگیری کنند. از عالم میثاق هم همینطور بوده «بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیکَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبَادَکَ مِنَ الْجَهَالَةِ»، این بلای عظیم برای استنقاذ ماست، برای دستگیری ماست، گرچه برای خود حضرت هم ضیافت خاصی است «یا أَیَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ * ارْجِعِی إِلى‏ رَبِّکِ راضِیَةً مَرْضِیَّة» ولی این ضیافت فقط ضیافت برای حضرت نیست، ضیافت برای محبین حضرت هم هست و این شهادت برای این هم هست. بنابراین در باب معصوم اینطور نیست که ابتلائات ناشی یا جهل حضرت باشد. پس آغاز سوره کهف این است که خدای متعال می فرماید حمد از آن خدایی است که این کتاب را بر عبد خودش نازل کرد، کتابی که هیچ انحرافی درش نیست، کتابی که قیم است و در آن انذار و بشارت هست. بعد می فرماید: «فَلَعَلَّکَ باخِعٌ نَفْسَکَ عَلى‏ آثارِهِمْ إِنْ لَمْ یُؤْمِنُوا بِهذَا الْحَدِیثِ أَسَفا» پیامبر ما شاید شما نفس خودت را می خواهی هلاک کنی که اینها ایمان نمی آورند.

«فَلَعَلَّکَ باخِعٌ نَفْسَکَ عَلى‏ آثارِهِمْ إِنْ لَمْ یُؤْمِنُوا بِهذَا الْحَدِیثِ أَسَفا» «ما قرآن را همراه با عبد خودمان فرستادیم اما این ها ایمان نمی آورند، حالا شما می خواهی خودت را به هلاکت بیاندازی که انقدر سرمایه گذاری می کنی؟»«إِنَّا جَعَلْنا ما عَلَى الْأَرْضِ زِینَةً لَها لِنَبْلُوَهُمْ أَیُّهُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا» «ما آدم را در این عالم ارض آوردیم و عالم ارض را هم زینت دادیم.» این برای این است که در همین عالم ارض و در همین جلوه ها یک عده ای می شوند احسن عملا.

آنهایی هم که جذب این زینت های دنیا می شوند در وادی دنیا می مانند و از دار دنیا خارج نمی شوند. آن ها به دارالحیوان نمی رسند و دعوت را نمی فهمند، بین آنها و این قرآن پرده قرار دادیم ولو این که پرده مستور است. این پرده ها را کنار زده نمی شود و آن ها پشت این زینت و دارالاخره را نمی بینند.
بنابراین خداوند می فرماید ما کتاب را فرستادیم کتاب، کتاب فوق العاده ای است و کسی که کتاب بر او نازل شده عبد ماست. این کتاب پر از انذارها و بشارت های الهی است ولی اینها نمی شنوند «فَلَعَلَّکَ باخِعٌ‏ نَفْسَکَ عَلى‏ آثارِهِمْ إِنْ لَمْ یُؤْمِنُوا بِهذَا الْحَدیثِ أَسَفا»، «إِنَّا جَعَلْنا ما عَلَى الْأَرْضِ زِینَةً لَها لِنَبْلُوَهُمْ أَیُّهُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَ إِنَّا لَجاعِلُونَ ما عَلَیْها صَعِیداً جُرُزا»، «ما این کار را کردیم و دنیا را جلوه دادیم تا این ابتلاء حاصل بشود، در دل همین ابتلا آنهایی که باید به مقصد برسند می رسند.»

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 55:45

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی