display result search
منو
خطابات قرآن به مومنین - جلسه اول

خطابات قرآن به مومنین - جلسه اول

  • 1 تعداد قطعات
  • 32 دقیقه مدت قطعه
  • 1869 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین حسینی قمی با عنوان "خطابات قرآن به مومنین"، جلسه اول، مسجد اعظم قم، سال 1398

در قرآن کریم خطاب های متعددی آمده است. گاهی خطاب می کند «یاایهاالناس»، گاهی خطاب می کند «یاایهاالانسان» و گاهی هم خطاب می کند «یااهل الکتاب». گاهی هم خطاب به پیامبر اسلام (ص) یا پیامبران و ائمه (ع) است. برخی اوقات خطابش به مؤمنین است؛ با عباراتی همچون «یاایهاالذین آمنوا» و این خطاب 89 بار در قرآن آمده است.

آیه نورانی «یا ایهاالذین آمنوا کتب علیکم الصیام...» خطاب به مؤمنین است که فرمان به روزه می دهد. یک بیانی از علامه طباطبایی در تفسیر المیزان آمده است که ایشان فرموده اند: «دعوت به دین و تبلیغ دین را از قرآن بیاموزید.» مرحوم علامه می فرماید: قرآن با چند مقدمه وجوب روزه را بیان می کند: اول اینکه «یاایهاالذین آمنوا» خطاب خاصِ مؤمنین است و هیچ پیامبری اُمتش را اینگونه خطاب نکرده است. پیامبران سایرامت ها آن ها را با «یا قوم» خطاب می کردند. امام صادق (ع) می فرماید: «لذتی که انسان در این خطاب دریافت می کند خستگی روزه را از بین می برد.»

نکات راجع به روزه داری

1. هر چقدر از خدا برای رسیدن به ماه رمضان سپاسگزاری کنیم باز هم کم است. دعای شب اول ماه رجبِ رسول خدا (ص) این بود که «خدایا مرا به ماه رمضان برسان».
2. روزه داری فایده اش به خود انسان می رسد و سودی برای خداوند ندارد و همه خیرات روزه داری به خود روزه دار می رسد. ایام روزه داری فقط یک ماه در سال است؛ بنابراین باید قدر بدانیم و همین روزه داری است که برای سلامتی جسم مفید است.
3. فرد بیمار و مسافر نباید روزه بگیرد. در یک روایتی از امام صادق (ع) داریم که می فرمایند: «اگر کسی که در سفر است روزه بگیرد و در این سفر بمیرد، من بر جنازه اش نماز نمی خوانم.»
4. حدود الهی خیلی محکم است - نه افراط و نه تفریط.
5. یک عده ای بیمار نیستند اما توانایی روزه گرفتن هم ندارند. آن ها روزه نگیرند. این یکی از خطاب های قرآنی با عنوان «یاایهاالذین آمنوا» در مورد روزه داری بود.

یک روایتی از شیخ صدوق عرض می کنیم که فرمودند: پیامبر(ص) در آستانه ماه رمضان در جمع اصحابشان نشسته بودند که رسول خدا فرمود: «سبحان الله، سبحان الله، سبحان الله.» یکی از یاران پرسید: :«چه شده است یا رسول الله؟» حضرت فرمودند: «ماه رمضان دارد می آید و خداوند متعال در روز اول ماه رمضان همه اهل قبله را می آمرزد.» همین وعده ای که خداوند داده است که همه را می آمرزد، یک استثنایی هم در آن گذاشته است. حدیثی به نقل از امام صادق (ع) در کتاب الدعوات قطب راوندی آمده است که فرمودند: «خداوند در ماه رمضان یک فرشته ای را مأمور می کند که ندا دهد ای بندگانِ من بشارت باد شما را که گذشته تان را بخشیدم مگر کسی که نسبت به برادر ایمانی اش کینه ای داشته باشد.»

عده ای دینداری در متن زندگیشان وارد شده است ولی عده ای دینداری در حاشیه زندگیشان قرار دارد. یک حدیث دیگر از شیخ صدوق در معانی الاخبار از رسول خدا عرض می کنیم که فرمودند: «کسی که یک روز بدون اعتراض روزه بگیرد، اگر خداوند متعال به اندازه وسعت همه زمین به او طلا پاداش دهد، باز هم پاداشش کامل نمی شود و کسی که یک روز بدون عذر روزه نگیرد اگر تمام عمرش را تا قیام قیامت روزه بگیرد، جبران این یک روزش نمی شود.»

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 32:16

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    اگه به این حرف ها عمل می‌کردیم الان این وضع‌مون نبود

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی