display result search
منو
تفسیر آیه 123 سوره توبه

تفسیر آیه 123 سوره توبه

  • 1 تعداد قطعات
  • 6 دقیقه مدت قطعه
  • 338 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره توبه - آیه 123

یَأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ قَتِلُواْ الَّذِینَ یَلُونَکُم مِّنَ الْکُفَّارِ وَلْیَجِدُواْ فِیکُمْ غِلْظَةً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِینَ‏
ترجمه

اى کسانى که ایمان آورده‏اید! با کسانى از کفّار که نزدیک شمایند بجنگید. باید آنان در شما خشونت و صلابت بیابند و بدانید که خداوند، با پرهیزکاران است.


پرداختن به دشمنانِ‏ نزدیک ‏تر و جنگیدن با آنان، مزایایى دارد، از جمله: به هزینه و امکانات کمترى نیاز است، اطلاعات ما از آنان بیشتر است، تدارک جبهه آسانتر و آمادگى عمومى براى مقابله با آنان بیشتر است، خطرشان مقدّم‏ تر است، راه دفع آنان و دسترسى به منطقه‏ جنگ سریع تر است، هم خودش دشمن است، هم مى‏ تواند بازوى دشمنان دورتر باشد.
«غِلظة» به معناى صلابت، قدرت و هیبت است، نه سنگدلى و بدخلقى. از این رو در مسائل نظامى، مانور و قدرت‏‌نمایى و رژه ولباس و شعار و هرچه که قواى اسلام را قدرتمند نشان دهد، مورد ستایش است. پیامبر خدا نیز هنگام فتح مکّه، مسلمانان را فرمان داد تا در مقابل چشم ابوسفیان رژه رفتند تا با نشان دادن قدرت و شکوه سپاه اسلام، روحیّه‏ مشرکان تضعیف شود.
مسأله‏ «الاقربُ فالاقرب»، یعنى اولویّت دادن به آنچه نزدیکتر به انسان است، در همه‏ امورِ تعالیم اسلامى مطرح است، در انفاق و صدقه، ابتدا یتیم و فقیرِ خویشاوند، در پرداخت زکات ابتدا نیازمندان محلّى و نزدیک، در جنگ، نخست دشمنان نزدیک تر، در دعوت و تبلیغ، ابتدا بستگان نزدیک و اهل منطقه، در مسجد، تقدّم همسایه‏ مسجد، در سفره و مهمانى، طعام نزدیک انسان و در نماز جماعت و در صف اوّل، آنان که به امام جماعت در کمالات نزدیکت رند.
این آیه، جهاد آزادی بخش را مى‏ گوید، نه جهاد دفاعى را. از این رو به صفات مبارزان اسلامى پرداخته، نه به شرایط هجوم کافران.
در سیره‏ پیامبر، نمونه ‏هاى بسیارى دیده مى‏ شود که به سپاه اسلام توصیه مى ‏فرمود: با تقوا باشند، به زنان کفّار آسیبى نرسانند، به درختان لطمه نزنند. حتّى یک بار کشته‏ دختر کافرى را دید و به شدّت ناراحت شد.

پیام ها

1- ایمان باید همراه با عمل و مبارزه باشد. «یا ایها الذین آمنوا قاتلوا»
2- دفع شرّ دشمنان نزدیک تر، اولویّت دارد. «یلونکم من الکفّار» (استراتژى جنگى اسلام، ابتدا مقابله با دشمنان نزدیک تر است، همچنان که در مبارزه‏ فکرى و عقیدتى نیز باید ابتدا شبهاتِ رایج و موجود را پاسخ داد)
3- هر چه براى ایجاد صلابت و شدّت لازم است باید تدارک دید، چه شجاعتِ رزمندگان و چه ابزار و سلاح هاى پیشرفته و چه آموزش‏ هاى پیشرفته و تخصّصى. «ولیجدوا فیکم غلظة»
4- سپاه اسلام، باید صلابت و هیبت داشته باشد. «غلظة»
5 - شجاعت درونى باید با صلابت بیرونى همراه باشد. «و لیجدوا»
6- غلظت و صلابت اسلامى، همراه با تقواست. «ان اللَّه مع المتقین»
7- جهاد، جلوه‏ اى از تقواى الهى است. «قاتلوا... ان اللَّه مع المتقین»
8 - چون در جنگ، غرائز، هوس ها و کینه‏ ها ممکن است پیش آید، تقوا براى رزمندگان شرطِ اساسى است.«انّ اللَّه مع المتقین»

منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 6:53

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    مراد از جهاد آزادی بخش چیست؟ آیا در این آیه جهاد ابتدایی برداشت میشود؟ یعنی به صرف کفر کافر بایستی با او پیکار داشت یا خیر کفاری منظورست که سالها به پیامبر تعدی میکردند.شان نزول آیه چیست؟

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی