display result search
منو
 ویژگیهای شخصیتی حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها

ویژگیهای شخصیتی حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها

  • 1 تعداد قطعات
  • 40 دقیقه مدت قطعه
  • 276 دریافت شده
سخنرانی حجةالاسلام والمسلمین دهشت با موضوع " ویژگیهای شخصیتی حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها "، 1396

قسمت اول سخنرانی راجع به روز 9 دی است. با اینکه همه روزها متعلق به خداوند است، اما بعضی از آن ها را استثناء کرده و آن ها را «ایّام الله» نامیده است و با اینکه خداوند مالک همه سرزمین ها است، او برخی از سرزمین ها را حرم یا سرزمین مقدس قرار داده است. در آیات قرآن می توانیم دلیل این مسئله را بیابیم. خداوند متعال در آیه 5 سوره ابراهیم می فرماید: « ما موسی را با آیات خود فرستادیم؛ (و دستور دادیم:) قومت را از ظلمات به نور بیرون آر! و «ایّام اللّه» را به آنان یاد آور! در این، نشانه‌هایی است برای هر صبر کننده شکرگزار!» وقتی مراجعه می کنیم به تفاسیر قرآن، این گونه می یابیم که خداوند فرموده این روزها را یادآوری کنید. حالا ویژگی «ایّام الله» چیست؟ آنچه که می توان برداشت کرد این است که دشمنان در طول تاریخ در مقابل جبهه توحید قد علم کرده و صف آرایی کرده بودند. خداوند در آیه 54 سوره مائده می فرماید: « ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هر کس از شما، از آیین خود بازگردد، (به خدا زیانی نمی‌رساند؛ خداوند جمعیّتی را می‌آورد که آنها را دوست دارد و آنان (نیز) او را دوست دارند، در برابر مؤمنان متواضع، و در برابر کافران سرسخت و نیرومندند؛ آنها در راه خدا جهاد می‌کنند، و از سرزنش هیچ ملامتگری هراسی ندارند. این، فضل خداست که به هر کس بخواهد (و شایسته ببیند) می‌دهد؛ و (فضل) خدا وسیع، و خداوند داناست.» فردی از پیامبر (ص) پرسید: «این ها کیستند؟» نبی اکرم (ص) اسلام دستشان را به کتف سلمان فارسی زدند و گفتند: «از مردمِ سرزمینِ این مرد هستند». حال باید بدانید که دست قدرت خداوند است که ما را حمایت می کند. این آیه بسیار مهم است و قبل از آیه ولایت می باشد. این آیه ایرانی هاست. لذا اگر خدا انقلابی را گذاشته است، خودش هم نگهبان اوست. ولی آزمون و امتحان هم هست برای اینکه که سره از ناسره مشخص شود. حضرت آیت الله خامنه ای (مد ظله العالی) فرمودند: « مطمئن باشید که روز نهم دی امسال هم در تاریخ ماند؛ این هم یک روز متمایزی شد. شاید به یک معنا بشود گفت که در شرایط کنونی - که شرایط غبارآلودگی فضاست- این حرکت مردم اهمیت مضاعفی داشت؛ کار بزرگی بود. هرچه انسان در اطراف این قضایا فکر می‌کند، دست خدای متعال را، دست قدرت را، روح ولایت را، روح حسین‌بن علی(ع) را می‌بیند». اینکه می فرمایند بصیرت داشته باشید همین است؛ یعنی کُنه موضوع را ببینید. لذا ایّام الله یعنی روزی که خدا قدرتش را آشکار می کند. ویژگی ایّام الله این است که از ظلمات به سمت نور می رود.

در قسمت دوم سخنرانی به یک بُعد از شخصیت حضرت معصومه (س) که مورد غفلت واقع شده خواهیم پرداخت. امام صادق (ع) فرمودند: «خدا را حرمی است: مکه، رسول الله را حرمی است: مدینه، امیرالمؤمنین را حرمی است: کوفه و ما هم یک حرم داریم که آن قم است. در آن شهر دختری از ما دفن می شود که نامش فاطمه است و کسی که ایشان را زیارت کند و عارف به حقش باشد، بهشت بر او واجب می شود». یک روایت هم از امام رضا (ع) داریم که فرمودند: «از ما شخصی نزد شماست که خواهر من است و هرکس قبر ایشان را زیارت کند و عارف به حقش باشد، بهشت بر او واجب است».

خداوند در آیه 26 سوره مریم می فرماید: « کسانى که ایمان آورده و کارهاى شایسته کرده‏ اند به زودى [خداى] رحمان براى آنان محبتى [در دلها] قرار مى‏ دهد». این رمز ماندگاری انسانهاست. می توانیم بگوییم حضرت معصومه (س) مصداق بارز این آیه هستند. خداوند در آیه می فرماید که چهره ماندگار دو ویژگی لازم دارد. 1. ایمان 2. عمل صالح. اگر این دو باشد، علاقه او را خداوند متعال در دل انسان قرار می دهد؛ اگر امروز به حضرت معصومه (س) ابراز علاقه می کنید، این کار خداوند متعال است.

ایشان یک چهره الهی هستند. درباره شخصیت شناسی ما دو مؤلّفه داریم: 1. نسب افراد - یعنی فرد به چه کسی وابسته است و پدر و مادرش کیست؟ و مجموع این را «علم نسب شناسی» می گوییم. 2. حّسب افراد - یعنی اینکه افراد چگونه تربیت شده اند. آیا چون حضرت معصومه (س) دختر امام بودند، عظیم القدر شدند؟ خیر. ایشان برادرانی هم داشتند که در این رتبه و مقام نبودند. ملاک برتری هر انسان اوّلاً به حَسب اوست یعنی به تربیت اوست و دوماً به فرمان برداری او از ساحت خدای متعال است و سوّماً به معرفت به خدا، اولیاء الهی و امام زمانِ خود است. این ها باعث امتیاز انسان می شوند. حضرت معصومه (س) هم ممتاز هستند. از این رو شخصیت ایشان بی بدلیل است.

مسئله تربیت پذیری انسان به خودش بازمی گردد. حضرت معصومه (س) خودشان خیلی آمادگی برای تربیت داشتند. لقب «معصومه» را حضرت امام رضا (ع) به ایشان عطا کردند؛ زیرا رتبه ایشان خیلی بالا هست؛ گرچه او را «معصوم» نخواندند ولی ایشان ملقّب به «معصومه» است. این می شود که این بانو ممتاز می گردد. اگر عارف به این حقّ باشیم، بهشت بر ما واجب می شود. فرمان برداری و اطاعت از رسول و ولی خدا سرلوحه حضرت معصومه (س) بود. ایشان برای زیارت امامِ زمانش از مدینه به راه افتاد. معرفت ایشان به خدا و اولیاء الهی از رفتار و کلام ایشان پیدا بود.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 40:44

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی