display result search
منو
تردید و پشیمانی نشانه وجود اختیار

تردید و پشیمانی نشانه وجود اختیار

  • 1 تعداد قطعات
  • 32 دقیقه مدت قطعه
  • 110 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام دکترناصر رفیعی با موضوع «تردید و پشیمانی نشانه وجود اختیار»، سال 1401

درجات انبیای الهی با یکدیگر متفاوت بوده، از 124 هزار پیغمبر، تنها نام 25 نبی در آیات الهی ذکر شده است.
خداوند متعال برای هر امتی رسول و فرستاده‌ای را رهنمون ساخته است. خداوند متعال در آیه 15 سوره اسراء می‌فرمایند؛ «وَمَا کُنَّا مُعَذِّبِینَ حَتَّىٰ نَبْعَثَ رَسُولًا» اگر گروهی هیچ دسترسی به انبیای الهی نداشته باشند، قاصر بوده، خداوند متعال آنها را مؤاخذه نمی‌کند.
برخی از رسولان الهی صاحب شریعت و دین هستند. حضرت نوح، حضرت ابراهیم، حضرت موسی حضرت عیسی و خاتم‌النبیین محمد مصطفی صلی‌الله علیه و آله صاحبان شریعت و از انبیای اولوالعزم هستند که نبی مکرم اسلام بالاترین مقام را در میان ایشان دارد.
پیامبر اعظم صلی‌الله علیه و آله گواه و شاهدی بر دیگر انبیای الهی است. اسلام خاتم ادیان الهی و قرآن تنها کتاب الهی ماندگار در گستره تاریخ بشریت است.
تبیین ویژگی‌های مشترک انبیای الهی عصمت، وحی، دعوت به توحید، ساده‌زیستی، غصه مردم را خوردن و… از مهم‌ترین ویژگی‌های مشترک انبیای الهی است. اگر 124 هزار پیامبر در یک جا جمع شوند، یک حرف را خواهند زد و یک ندا از جمع ایشان بیرون خواهد آمد و آن کلمه حق است.
«کَلَّمَ اللَّهُ» بودن از ویژگی‌های خاص برخی از انبیای الهی است. برخی از انبیا از درجات ویژه‌ای برخوردار بودند که از جمله آن می‌توان به حضرت ابراهیم(ع) اشاره نمود که به‌تنهایی به‌عنوان یک امت و پدر تمام امت‌های الهی یاد شده‌اند.
پیامبر اعظم صلی‌الله علیه و آله آراسته به تمام فضائل، کرامات و معجزات انبیای الهی است. خداوند در آیه 253 سوره بقره در تفسیر «وَلَوْ شَاءَ اللَّهُ مَا اقْتَتَلَ الَّذِینَ مِنْ بَعْدِهِمْ مِنْ بَعْدِ» به چرایی جنگ‌های ادیان و حتی جنگ‌های درون مذهبی امت‌ها اشاره کرد.
اختیار مهم‌ترین ویژگی خلقت انسان است. اگر خداوند متعال می‌خواستند، می‌توانستند کاری کنند که بعد از انبیا هیچ جنگی در عالم روی ندهد؛ و لکن خداوند متعال بشر را مختار خلق نمود تا یا ایمان بیاورد و یا با انتخاب و اختیار مسیر اشتباه گرفتار کفر خود شود. این آیه شریفه از بهترین دلیل‌های پاسخ به شبهات جبر است.
پشیمانی نشان‌دهنده، توجه فطرت انسان به اختیار است. انسانی که اختیار نداشته باشد هیچگاه پیشمان نمی‌شود. شک، تریدید، پشیمانی و آموزش از جمله معیارهای مختار بودن انسان است؛ موهبت الهی اختیار، انسان را سرسبد عالم خلقت قرار می‌دهد.
خداوند در آیه 112 سوره نحل می‌فرمایند؛ «وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا قَرْیَةً کَانَتْ آمِنَةً مُطْمَئِنَّةً یَأْتِیهَا رِزْقُهَا رَغَدًا مِنْ کُلِّ مَکَانٍ فَکَفَرَتْ بِأَنْعُمِ اللَّهِ فَأَذَاقَهَا اللَّهُ لِبَاسَ الْجُوعِ وَالْخَوْفِ بِمَا کَانُوا یَصْنَعُونَ»؛ امنیت، آرامش و رفاه از مهم‌ترین ویژگی‌های یک کشور و جامعه خوب است؛ هیچگاه نباید در این عمر محدود هدف از زندگی را که شکوفاسازی استعدادها در مسیر بندگی ذات اقدس الهی است، فراموش نماییم.
انسان‌های موفق در همین عمر معمولی رشد و ترقی‌های بزرگی را رقم زدند. انسان قابلیت رشد دارد و می‌تواند در 70 سال عمر، به‌اندازه 500 سال رشد و تعالی را تجربه نماید. باید ضمن قدردانی از ظرفیت‌ها، آراستگی به موهبت ذهن قوی را در مسیر حفظ قرآن و تبیین و نشر مبانی ناب الهی قرار دهیم.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 32:57

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی