display result search
منو
خطابات قرآن به مومنین، جلسه بیست و ششم

خطابات قرآن به مومنین، جلسه بیست و ششم

  • 1 تعداد قطعات
  • 38 دقیقه مدت قطعه
  • 250 دریافت شده
سخنرانی از حجت الاسلام سید حسین حسینی قمی با موضوع «خطابات قرآن به مومنین»، جلسه بیست و ششم، سال 1400

خطاب های قرآن متفاوت است. گاهی خطاب به همه مردم، گاهی خطاب به کفار، گاهی خطاب به اهل کتاب، گاهی به افراد خاص و گاهی هم خطاب به مومنین دارد که محور بحث است.درباره عذاب قیامت و اصولا مراحل انسان در بعد از مرگ، در قرآن قریب 70 نام برای قیامت بیان شده است. آیه 39 سوره مریم « وَأَنْذِرْهُمْ یَوْمَ الْحَسْرَةِ إِذْ قُضِیَ الْأَمْرُ وَهُمْ فِی غَفْلَةٍ وَهُمْ لَا یُؤْمِنُونَ»
و (ای رسول ما) امت را از روز غم و حسرت (یعنی روز مرگ و قیامت) بترسان که آن روز دیگر کارشان گذشته است و آنها سخت از آن روز غافلند و به آن ایمان نمی‌آورند.
قیامت روز حسرت است. رسول خدا با کشته شدگان کفار در جنگ بدر سخن می گفت و در جواب تعجب اصحاب فرمود که اینها از شما شنواتر هستند. انسان در عالم برزخ می شنوند و چه گوش های شنوا و چه دیده های بینایی پیدا می کند انسان. مدل حیات تغییر می کند.


کسانی که توسل را شرک می دانند توجه ندارند که قرآن کریم هم خوب ها و هم بدها را زنده می داند. حیات دنیایی تبدیل به حیات برخی شده است. پس اگر همه زنده هستند چرا خدا گفته است شهدا زنده اند و فرق آنها با کفاری که کشته شده اند در چیست؟ هر دو حیات دارند و تفاوت در نوع حیات است. شهدا نزد خدا روزی می خورند و شاد هستند و بشارت به کسانی که هنوز نیامده اند می دهند. اما حیات برزخی دشمنان در عذاب است. آیه 56 سوره زمر « أَنْ تَقُولَ نَفْسٌ یَا حَسْرَتَا عَلَىٰ مَا فَرَّطْتُ فِی جَنْبِ اللَّهِ وَإِنْ کُنْتُ لَمِنَ السَّاخِرِینَ»
تا مبادا کسی فریاد واحسرتا بر آرد و گوید: ای وای بر من که جانب امر خدا را فرو گذاشتم و وعده‌های خدا را مسخره و استهزا نمودم.
حسرت می خورد که چرا کوتاهی کردم و در دنیا همه چیز را مسخره کردم. یکی از اسامی روز قیامت یوم الحسره است.


عوامل حسرت:

یکی از عوامل حسرت را امیر مومنان علیه السلام در نامه 59 نهج البلاغه اینگونه می فرماید: « دنیا داربلا و آزمون است. اگر انسان یک ساعت از وقت خود را بیهوده از دست بدهد برای این یک ساعت در فردای قیامت حسرت خواهد خورد.»

یکی دیگر از عوامل حسرت بخل است.

عامل دیگر سخن خوب بدون عمل است. در مجلسی جمع باشید و یاد خدا نباشید و درود بر محمد و آل و نفرستید.


نام دیگر قیامت یوم الندامه است. یعنی روز پشیمانی .آیه 54 سوره یونس « وَلَوْ أَنَّ لِکُلِّ نَفْسٍ ظَلَمَتْ مَا فِی الْأَرْضِ لَافْتَدَتْ بِهِ ۗ وَأَسَرُّوا النَّدَامَةَ لَمَّا رَأَوُا الْعَذَابَ ۖ وَقُضِیَ بَیْنَهُمْ بِالْقِسْطِ ۚ وَهُمْ لَا یُظْلَمُونَ» و اگر در (آن روز) مردم ستمکار مالک روی زمین باشند آرزو کنند که همه دارایی خود را فدا دهند (تا مگر خویشتن را از عذاب برهانند و نتوانند) و چون عذاب را مشاهده کنند حسرت و پشیمانی خود را پنهان دارند (که شماتت از مردم نکشند) و در حق آنها حکم به عدل شود و به آنان هیچ ستمی نخواهد شد.
در قرآن هفت بار کلمه ندامت آمده است. فرق ندامت و حسرت چیست؟ ندامت برای کارهای زشتی که انجام داده و پشیمان است ولی حسرت برای کارهای خوبی است که می توانسته انجام دهد و انجام نداده است.

یکی از عوامل پشیمانی حرامخواری است. دو چیز همزمان در لحظه جان دادن برای انسان ایجاد می شود یکی سختی جان دادن و دیگری حسرت از دست دادن دنیا.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 38:56

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی