display result search
منو
خطابات قرآن به مومنین، جلسه بیست و پنجم

خطابات قرآن به مومنین، جلسه بیست و پنجم

  • 1 تعداد قطعات
  • 36 دقیقه مدت قطعه
  • 280 دریافت شده
سخنرانی از حجت الاسلام سید حسین حسینی قمی با موضوع «خطابات قرآن به مومنین»، جلسه بیست و پنجم، سال 1400

خدا در آیه 6 سوره تحریم می فرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکُمْ وَأَهْلِیکُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَیْهَا مَلَائِکَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا یَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَیَفْعَلُونَ مَا یُؤْمَرُونَ» «ای کسانی که ایمان آورده‌اید، خود را با خانواده خویش از آتش دوزخ نگاه دارید چنان آتشی که مردم (دل‌سخت کافر) و سنگ (خارا) آتش‌افروز اوست و بر آن دوزخ فرشتگانی بسیار درشت‌خو و دل‌سخت مأمورند که هرگز نافرمانی خدا را (در اجرای قهر و غضب حق) نخواهند کرد و آنچه به آنها حکم شود انجام دهند.» یکی از هشدارهای قرآنی هشدار بعد از عالم دنیاست. یعنی عالم برزخ و عالم قیامت. درباره عذاب قیامت و اصولا مراحل انسان در بعد از مرگ، در قرآن قریب 70 نام برای قیامت بیان شده است. در سوره غافر 9 نام برای قیامت آمده است.

«غَافِرِ الذَّنْبِ وَقَابِلِ التَّوْبِ شَدِیدِ الْعِقَابِ ذِی الطَّوْلِ ۖ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ إِلَیْهِ الْمَصِیرُ» خدایی که بخشنده گناه و پذیرنده توبه (بندگان با ایمان) و منتقم سخت (از مردم ظالم بی‌ایمان) و صاحب رحمت و نعمت است، جز او هیچ خدایی نیست، بازگشت همه به سوی اوست. هر کجا که قرآن آیات انذار دارد در آیات قبل یا بعد آن، آیات بشارت است. بشارت و انذار در کنار هم آمده است.

«رَفِیعُ الدَّرَجَاتِ ذُو الْعَرْشِ یُلْقِی الرُّوحَ مِنْ أَمْرِهِ عَلَىٰ مَنْ یَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ لِیُنْذِرَ یَوْمَ التَّلَاقِ» او دارای شئون و مراتب رفیع و صاحب عرش (عظیم) است، روح (همان فرشته جان بخش) را از امر خود بر هر که از بندگانش بخواهد می‌فرستد تا خلق را از روز ملاقات (ثواب و عقاب) بترساند.

یکی از اسامی روز قیامت، روز ملاقات است. انسان پیامبر را ملاقات می کند، اعمال و رفتار خودش را ملاقات می کند، نامه اعمال را ملاقات می کند.

«یَوْمَ هُمْ بَارِزُونَ ۖ لَا یَخْفَىٰ عَلَى اللَّهِ مِنْهُمْ شَیْءٌ ۚ لِمَنِ الْمُلْکُ الْیَوْمَ ۖ لِلَّهِ الْوَاحِدِ الْقَهَّارِ»
آن روزی که همه خلق پدیدار شوند (و نیک و بدشان آشکار گردد) که هیچ کرده آنها بر خدا پنهان نباشد. در آن روز سلطنت عالم با کیست؟ با خدای یکتای بس قاهر منتقم است.

«الْیَوْمَ تُجْزَىٰ کُلُّ نَفْسٍ بِمَا کَسَبَتْ ۚ لَا ظُلْمَ الْیَوْمَ ۚ إِنَّ اللَّهَ سَرِیعُ الْحِسَابِ»
آن روز هر نفسی به آنچه کرده جزا خواهد یافت، آن روز بر هیچ کس ستم نخواهد شد که خدا (ی عادل) حساب خلق به یک لحظه می‌کند.
قیامت روز مظلومین است. یوم المظلوم خیلی سخت تر از روز دنیاست.

« وَأَنْذِرْهُمْ یَوْمَ الْآزِفَةِ إِذِ الْقُلُوبُ لَدَى الْحَنَاجِرِ کَاظِمِینَ ۚ مَا لِلظَّالِمِینَ مِنْ حَمِیمٍ وَلَا شَفِیعٍ یُطَاعُ»
و (ای رسول) امت را از روز نزدیک (قیامت) بترسان که (از هول و ترس) آن روز جانها به گلو می‌رسد و از بیم آن حزن و خشم خود فرو می‌برند و ستمکاران را هیچ یار گرم و دلسوز و یاوری که شفاعتش پذیرفته شود نخواهد بود.

«یَوْمَ تُوَلُّونَ مُدْبِرِینَ مَا لَکُمْ مِنَ اللَّهِ مِنْ عَاصِمٍ ۗ وَمَنْ یُضْلِلِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِنْ هَادٍ»
روزی که (از عذاب آن) به پشت بگریزید و هیچ از (قهر) خدا پناهی نیابید. و هر که را خدا در گمراهی واگذارد دیگر برای او راهنمایی نیست.

قرآن کریم سه تعبیر برای مجرم در روز قیامت دارد. فرار کردن از عذاب، دیگری عذاب شدن و رفیق دشمن شدن. چرا قرآن می گوید مستی و سکرات موت؟ یعنی هوشیاری انسان در زمان جان دادن کامل نیست. اینجاست که ارزش با ایمان بودن مشخص می شود. هرچه معرفت انسان بیشتر باشد دارای نگرانی بیشتر هم هست. اگر انسان بتواند در طول زندگی با خدا و اعتقادات خوب زندگی کند به شکلی که این اعتقادات ملکه نفسانی او بشود، آنجاست که اگر در هوشیاری نباشد، با ایمان از دنیا خواهد رفت.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 36:02

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی