display result search
منو
تفسیر آیه 4 سوره طلاق

تفسیر آیه 4 سوره طلاق

  • 1 تعداد قطعات
  • 12 دقیقه مدت قطعه
  • 285 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره طلاق- آیه 4

وَالاَّئِى یَئِسْنَ مِنَ الْمَحِیضِ مِن نِّسَآئِکُمْ إِنِ ارْتَبْتُمْ فَعِدَّتُهُنَّ ثَلاَثَةُ أَشْهُرٍ وَالاَّئِى لَمْ یَحِضْنَ وَأُوْلاَتُ الْأَحْمَالِ أَجَلُهُنَّ أَن یَضَعْنَ حَمْلَهُنَّ وَمَن یَتَّقِ اللَّهَ یَجْعَل لَّهُ مِنْ أَمْرِهِ یُسْراً

ترجمه
و زنانى که از عادت ماهانه مأیوسند، (و قصد دارید آنان را طلاق دهید،) اگر در وضع آنان شک کنید (که این عدم عادت به خاطر سنّ است یا بیمارى و یا باردارى)، پس عدّه آنان سه ماه است و هم چنین است حکم زنانى که حیض ندیده‏اند (با آن که در سنّ حیض هستند) و پایان عدّه زنان باردار، وضع حمل آنان است و هرکس از خدا پروا کند، خداوند براى او در کارش آسانى پدید مى‏ آورد.

به دنبال بیان احکام طلاق در آیات پیشین، این آیه مى‏فرماید: زنانى که به هر دلیل، اعم از کهولت سنّ یا بیمارى، عادت ماهانه ندارند، باید سه ماه کامل عدّه نگهدارند و زنان باردار باید تا زمان وضع حمل صبر کنند، سپس مى‏ توانند ازدواج کرده و به همسر دیگرى درآیند.
در قرآن براى افراد با تقوا چند تعبیر آمده است: «یجعل لکم نوراً، «یجعل لکم فرقاناً»، «یجعل له مخرجاً»، «یجعل له من امره یُسراً» که شاید اشاره به یک سیر طبیعى دارد، زیرا براى انسان با تقوا اوّل نور پیدا مى‏شود و در سایه نور، شناخت حق از باطل و فرقان پیدا مى‏کند و وقتى که حق و باطل را شناخت، راه خروج از مشکلات را پیدا مى‏کند و در سایه همان نور، از بسیارى از گرفتارى‏ها به آسانى خارج مى‏شود.


پیام ها
1- احکام خداوند بر اساس شرایط متفاوت انسان‏ها، تفاوت مى‏کنند. (براى هر یک از زنان حامله و یائسه، حکم خاصّى قرار داده شده است.) «یئسن...، لم یحضن و اولات الاحمال»
2- دین فطرى، ملاک‏هاى فطرى و طبیعى و همه جایى دارد. زمان بندى‏ها و اندازه گیرى‏ هاى احکام الهى بر محور مسائل طبیعى است. نظیر: طلوع و غروب خورشید، رؤیت ماه، مقدار وَجب و ذراع دست. «ثلاثة اشهر»
3- فرزند، حریم و حقوقى دارد و زن باردار نمى‏ تواند به ازدواج دیگرى درآید. «اولات الاحمال اجلهنّ ان یضعن حملهنّ»
4- در مسایل خانوادگى و مراعات حقوق همسر به خصوص در شرایط طلاق و جدایى، به تقواى زیاد نیاز است. (از ابتداى این سوره تاکنون چند بار سخن از تقوا به میان آمده است.) «و من یتّق اللّه»
5 - بخشى از گره‏هایى که در زندگى پیدا مى‏شود، به خاطر بى تقوایى است. «و من یتق اللّه یجعل له من امره یسراً» (البتّه بخشى از مشکلات افراد باتقوا به خاطر ابتلا و آزمایش است).
6- براى افراد باتقوا، تحمّل سختى‏ها آسان است. چون تقوا ظرفیّت انسان را بالا مى‏برد. «یجعل له من امره یسراً» («من امره» یعنى: «از ناحیه کارهاى او»)


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 12:48

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی