display result search
منو
خصلت تواضع و افتادگی

خصلت تواضع و افتادگی

  • 1 تعداد قطعات
  • 43 دقیقه مدت قطعه
  • 729 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین مومنی با عنوان "خصلت تواضع و افتادگی"، حسینیه پیروان حضرت مهدی (عج)، سال 1395

* مقدمه*

در آیات قرآن و روایات ما نسبت به یک خصلت بسیار تاکید و توصیه شده است و از نشانه های مؤمنین و متقین و علمای عامل بیان شده است که اگر کسی عالم حقیقی است، این ویژگی را دارد و در قرآن کریم هم آمده است؛ این خصلت تواضع و افتادگی است و بسیار توصیه شده است که اهل تواضع باشید و روی زمین با تکبر راه نروید. انسانِ متواضع از حضیض (هستی) به قله های عزت می رسد و انسانِ متکبر از قله های عزت به حضیض می رسد. برای اینکه انسان بتواند این حالت تکبر را در خود ریشه کن کند، نماز یومیه لازم است؛ چون نماز جلوی این آفت یعنی تکبر را می گیرد.

*اقسام تواضع*

اول تواضع در مقابل خداست. وقتی عبادت می کنیم حالت طلبکارانه نداشته باشیم بلکه با تواضع و انکسارِ دل از خدا حاجت بخواهیم. امام رضا (ع) می فرماید: در حالت سجده دعا کنید و ابتدا سمت راست صورت را روی زمین قرار دهید، سپس سمت چپ صورت و بعد پیشانی را روی زمین قرار دهید و سینه را هم به زمین بچسبانید. پس باید در اوج انکسار از خداوند طلب حاجت کنیم.
دوم تواضع در مقابل ائمه معصومین (ع) است باید در مقابل ائمه و اهل بیت متواضع باشیم.
سوم تواضع در مقابل خلق الله است و باید با مردم متواضع باشیم. اگر ثروتمند شدیم به مردم از بالا نگاه نکنیم و با مردم با ادب و احترام رفتار کنیم و از نیازمندان دستگیری کنیم. این تواضع به انسان رفعتِ مقام می دهد و انسان عزتمند می شود و به مراتب بالا می رسد.
چهارم تواضع در مقابل پدر و مادر است. اگر در مقابل پدر و مادر متواضع باشید، خداوند رفعت مقامتان می دهد و محبوب قلوب می شوید. اگر خیرِ دنیا و آخرت را می خواهید، به پدر و مادرتان احترام کنید.

* ویژگی های خدیجه کبری (س)*

حضرت خدیجه کبری (س) بسیار در مقابل رسول خدا متواضع بودند. ایشان شخصیت فرهیخته ای داشتند و بسیار ثروتمند بودند و خواستگاران زیادی داشتند چون در جزیرة العرب بزرگترین تجارت را داشتند و موقعیت اجتماعی مناسبی داشتند. تا زمانی که حضرت خدیجه کبری (س) در قید حیات بودند، پیامبر همسر دیگری اختیار نکردند و افضلِ زنانِ پیامبر(ص) حضرت خدیجه کبری هستند. زمانی که نام «خدیجه» در مقابل پیامبر برده می شد، پیامبر از فراق اشک می ریختند و بسیار خدیجه کبری را دوست می داشتند. پیامبر (ص) فرمودند: «دو چیز دین من را نگه داشت: اولی مال و ثروت خدیجه کبری و دومی شمشیر علی بن ابی طالب بود.» حضرت خدیجه کبری به دلیل ویژگی های اخلاقی پیامبر مانند امانتداری، راستگویی، شرافت، حسن خلق و... با پیامبر ازدواج کردند. خدیجه کبری هنگام مرگ از پیامبر خواستند خودشان ایشان را دفن کنند و گفتند عبایی که پیامبر هنگام نزول وحی بر تن داشتند را برایشان کفن کنند و دخترشان فاطمه (س) را به اسماء سپردند.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 43:21

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    سلام خدا خیرتون بده
  • کاربر مهمان
    بسیار عالی
  • کاربر مهمان
    عالی

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی