display result search
منو
خطابات قرآن به مومنین - جلسه هشتم

خطابات قرآن به مومنین - جلسه هشتم

  • 1 تعداد قطعات
  • 31 دقیقه مدت قطعه
  • 772 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین حسینی قمی با عنوان "خطابات قرآن به مومنین"، جلسه هشتم، مسجد اعظم قم، سال 1398

بحث راجع به خطابات قرآنی نسبت به مؤمنین است. واژه انفاق و مشتقّات آن قریب به هفتاد بار در قرآن آمده است و پیام های فراوانی دارد. از نکاتِ مهم قرآن کریم در بحث انفاق این است که تصور نکنیم که همه چیز با نماز به پایان می رسد، بلکه چندین بار در قرآن کریم عبارت «الذین یقیمون الصلاة» و بلافاصله بعد از آن «مما رزقناهم ینفقون» آمده است. به طور مکرر قرآن کریم در کنار اقامه نماز تعبیرِ انفاق را هم دارد و در قرآن 15 بار می فرماید: «مما رزقناکم» و «مما رزقناهم» ؛ یعنی از آنچه که ما به شما می دهیم انفاق کنید. این آیات کمک می کند که انفاق برای ما آسان شود.

نکته دیگرِ تعبیرات قرآن در بحث انفاق این است که گاهی تعبیر می کند که انفاق به نفع خودتان هست. خداوند در قرآن کریم در آیه 16 سوره تغابن می فرماید: «و انفاق کنید که برای شما بهتر است.» ما خدا را غنی و بی نیاز می دانیم و این انفاق به نفع خود ماست و این خیر به خودمان بازگردانده می شود و به حسابمان نوشته می شود و خداوند نسبت به آنچه که انفاق می کنیم علیم است.

از مجموعه ای از آیات به دست می آید که در قرآن کریم راجع به انفاق چهار تعبیر وجود دارد: اول اینکه خداوند راجع به انفاق آگاه است و میداند ؛ دوم اینکه خداوند انفاق فرد را می نویسد ؛ سوم اینکه خداوند انفاق را به خود فرد برمیگرداند و چهارم اینکه خیرش برای خود فرد است. باورداشتن به مضمون این آیات موجب تسهیل انفاق برای ما می شود. قرآن گاهی انفاق و ایمان را در کنار هم قرار داده است که از آن جمله سوره نساء آیه 39 و سوره حدید آیه 7 هست. پس ایمان و انفاق و نماز و انفاق در کنار هم هستند.

در سوره مبارکه سجده آیه 16 تعبیر زیبایی راجع به نماز شب وجود دارد: «پهلوهایشان از خوابگاهها جدا مى‏ گردد [و] پروردگارشان را از روى بیم و طمع مى‏ خوانند» و بلافاصله پس از آن می فرماید: « و از آنچه روزیشان داده‏ ایم انفاق مى کنند.» قرآن کریم فقط نماز شب را ذکر نمی کند، بلکه در کنار نماز شب از انفاق نیز سخن می گوید و نهایتاً در آیه بعد می فرماید: «هیچ کس نمى‏ داند چه چیز از آنچه روشنى‏ بخش دیدگان است به [پاداش] آنچه انجام مى‏ دادند براى آنان پنهان کرده‏ ام.» در بسیاری از مواضع، قرآن کریم وقتی تشویق به انفاق می کند، می گوید فکر نکنید ما به شما نیازمندیم، بلکه میراثِ آسمان ها و زمین از آن خداست. همچنین می فرماید که مال و ثروت شما را ازیاد خدا غافل نکند و زکاتِ اموالتان را بدهید - تا در هنگام مرگ نگویید: «خدایا ما را برگردان.»

قرآن کریم در آیه 92 آل عمران می فرماید: «هرگز به نیکوکارى نخواهید رسید تا از آنچه دوست دارید انفاق کنید.» پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «وقتی فردی صدقه می دهد، قبل از اینکه به دست مؤمن نیازمند برسد به دست خدا می رسد.» و شاهد این حدیث آیه 104 سوره توبه است که می فرماید: «آیا نمی‌دانستند که فقط خداوند توبه را از بندگانش می‌پذیرد، و صدقات را می‌گیرد ...». بر همین اساس روایتی از امام علی (ع) داریم که می فرماید: «اگر به نیازمندی صدقه ای دادید، دو کار انجام دهید: اول اینکه از او بخواهید در حقّتان دعا کند. دوم اینکه وقتی صدقه را دادید، دستتان را ببوسید؛ چون قبل از اینکه به دست نیازمند برسد، به دست خداوند رسیده است.»

گذشتن از مال و ثروت خیلی سخت است و امام صادق (ع) فرمودند: «سخت ترین آزمون گذشتن از درهم است.» و در حدیث دیگری می فرمایند: «صدقه، دِین را جبران می کند.»

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 31:12

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    با سلام و تشکر از زحمات شما

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی