display result search
منو
تفسیر آیه 34 سوره لقمان

تفسیر آیه 34 سوره لقمان

  • 1 تعداد قطعات
  • 8 دقیقه مدت قطعه
  • 354 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره لقمان - آیه 34

إِنَّ اللَّهَ عِندَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَیُنَزِّلُ الْغَیْثَ وَیَعْلَمُ مَا فِى الْأَرْحَامِ وَ مَا تَدْرِى نَفْسٌ مَّاذَا تَکْسِبُ غَداً وَمَا تَدْرِى نَفْسٌ بِأَىِ‏ّ أَرْضٍ تَمُوتُ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ

ترجمه
بى‏ گمان آگاهى از زمان (برپایى قیامت) مخصوص خداست، و اوست که باران را نازل مى‏ کند، و آنچه را در رحم‏هاست مى‏داند، و هیچ کس نمى‏ داند که فردا چه به دست مى‏آورد، و هیچ کس نمى‏داند که در چه سرزمینى مى‏میرد، همانا خداوند علیم و خبیر است.


علم به زمان وقوع مرگ و قیامت، مخصوص خداست. اگر انسان‏ها بدانند که مرگ آنها دور است و قیامت به این زودى برپا نمى‏ شود، مغرور شده و بیشتر به گناه آلوده مى‏ شوند و اگر بدانند که قیامت به زودى برپا مى‏شود، وحشت کرده و دست از کار و فعالیّت بر مى‏دارند، بنابراین ما که زمان مرگ و قیامت را نمى‏دانیم باید همواره آماده باشیم.
علم به نوزادنِ در رحمِ مادران، مخصوص خداست. گرچه دستگاه ‏ها و آزمایش‏هاى علمى امروز نشان مى‏دهند که جنین پسر است یا دختر؛ امّا علم خداوند ازلى و نامحدود است؛ علاوه بر این، علم به «ما فى الارحام» تنها مربوط به پسر یا دختر بودن جنین نیست، بلکه استعدادها، حالات، روحیّات، و صدها دانستنى دیگر را نیز شامل مى‏شود که با هیچ دستگاه و آزمایش و امکانات بشرى، قابل دست‏یابى نیست.
حضرت على‏ مى‏فرماید: «عرفتُ اللّه بِفَسخِ العَزائم و حلّ العقود»، خدا را با شکسته شدن اراده‏ها و تغییر تصمیم‏ها شناختم.
حضرت على‏ ذیل آیه فرمودند: «مِن قَدَم الى قَدَم»، یعنى انسان یک گام که بر مى‏ دارد، از گام آینده‏ خود خبر ندارد.

پیام ها
1- علم بشر محدود است و قابل مقایسه با علم بى‏نهایت خداوند نیست. «یعلم... ما تدرى نفس»
2- برنامه‏ریزى، تدبیر و تنظیم امور لازم است؛ امّا قدرتى مافوق در کار است که انسان نمى ‏داند فردا چه مى‏ شود. «و ما تدرى نفس ماذا تکسب غداً»
3- هیچ کس به زمان و مکان مرگ خویش آگاه نیست. «و ما تدرى نفس بأى ارض تموت» (اگر در روایات مى‏خوانیم که فلان ولىّ خدا، مکان یا زمانِ فوت یا شهادت خود را مى‏دانست، آگاهى و علمى است که از طرف خداوند به او عطا شده است، وگرنه به طور استقلالى هیچ کس خبر ندارد.)
4- به گفته‏ کاهنان، فال بینان، کف بینان و پیشگویان در مورد آینده‏ى خود اعتماد نکنیم. «و ما تدرى نفس ماذا تکسب غداً»
5 - انسانى که نه از مرگ خود خبر دارد، نه از موقعیّت فرداى خود، چرا مغرور است؟ «ما تدرى نفس...»
6- انسان باید همواره آماده‏ حضور در صحنه و پاسخ‏گویى باشد. «و ما تدرى نفس باىّ ارض تموت»
پروردگار!
قرآن را نور ما، قانون ما، امید ما، منطق ما، مایه‏ى تعقّل و تفکّر ما، موعظه‏ى ما، شفاى ما، آرامش ما و نجات ما قرار بده.


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 8:11

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    بنام خدا خداوند به حجت‌الاسلام والمسلمین قرائتی عمری بابرکت اعطا کند چون که من با صحبت های ایشان همیشه آرامش دارم زیرا از قران میگویید انشالله روزی از نزدیک ایشان را ملاقات کنم

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی