display result search
منو
تفسیر آیه  56 سوره قصص

تفسیر آیه 56 سوره قصص

  • 1 تعداد قطعات
  • 7 دقیقه مدت قطعه
  • 170 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره قصص - آیه 56

إِنَّکَ لَا تَهْدِى مَنْ أَحْبَبْتَ وَلَکِنَّ اللَّهَ یَهْدِى مَن یَشَآءُ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِینَ

ترجمه
(اى پیامبر!) همانا تو نمى‏ توانى هر که را دوست دارى هدایت کنى (و به مقصد برسانى)، بلکه این خداوند است که هر کس را بخواهد هدایت مى‏ کند و او به ره‏یافتگان آگاه‏ تر است.


مضمون این آیه که در مقام دلدارى پیامبر اکرم است، در آیات دیگر و با بیانات و تعابیر مختلف تکرار شده است، از جمله در سوره‏ یوسف مى‏ خوانیم: «و ما اکثر الناس و لو حَرَصتَ بمؤمنین»، اى پیامبر! هر چند به هدایت آنان حریص باشى، باز اکثر مردم ایمان نمى‏ آورند، یا در سوره‏ بقره آمده است: «لیس علیک هداهم ولکن اللّه یهدى من یشاء» هدایت‏پذیرى مردم بر عهده‏ تو نیست و خداوند، هر که را بخواهد، هدایت مى‏ فرماید.
در جلد پنجم تفسیر درّالمنثور (از تفاسیر اهل سنّت) روایاتى به این مضمون نقل شده است که در آستانه‏ى فوت ابوطالب، پدر حضرت على‏ (ع)، پیامبر اکرم به نزد او حاضر شد و اسلام را بر او عرضه فرمود؛ امّا او نپذیرفت و این آیه نازل شد!!
ما با قطع نظر از این‏که شأن نزول آیه چیست و آیا اصلاً ارتباطى با پدر بزرگوار امیرالمؤمنین دارد یا خیر، (که با اندک تأمّلى، عدم این ارتباط ثابت مى‏ شود، زیرا آیه در ادامه‏ى بحث پیرامون گروهى از مؤمنان اهل کتاب در مقابل مشرکان مکّه است) کمى به بحث پیرامون این روایات و ایمان حضرت ابوطالب مى‏پردازیم.
علاّمه‏ى امینى، صاحب کتاب گرانقدر «الغدیر» در جلد هشتم این کتاب از صفحه‏ى 19 به بعد با نقد و ردّ تمامى این روایات مجعول و با استناد به منابع تاریخى، معتقد است که راویان این‏گونه روایات، در زمان فوت حضرت ابوطالب یا اطفالى شیرخوار بودند و یا همچون ابوهریره، هنوز اسلام نیاورده بودند.
همچنین ایشان از صفحه 330 تا 410 همان جلد، به دلایل مؤمن بودن حضرت ابوطالب مى‏پردازد و صدها شعر از خود آن حضرت، ده‏ها خاطره و چهل حدیث از اهل ‏بیت پیامبر ذکر مى‏کند که حاکى از ایمان او به خداوند و رسول اللّه است. بعضى از این دلائل عبارتند از:
1. سخنان پیامبر و ائمّه معصومین پیرامون ایمان او.
2. حزن و اندوه پیامبر در فوت او.
3. دعاى پیامبر بالاى منبر، به ابوطالب و تشییع جنازه‏ى او.
4. حدیث پیامبر که من شفیع والدین و عمویم ابوطالب در قیامت هستم.
5. وصیّت‏ نامه او مبنى بر حمایت بنى‏هاشم از پیامبر اسلام.
6. سفارش او به همسر و فرزندش جعفر، براى حمایت از پیامبر و توجّه به اسلام ونماز.
7. حمایت‏هاى بی دریغ او از پیامبر که در شب‏هاى خطرناک، جاى خواب آن حضرت را با جاى خواب فرزندش على‏ (ع) عوض مى ‏کرد وفرزندش را در معرض خطر قرار مى ‏داد.
8. زندگى فاطمه بنت اسد با ابوطالب که در اسلام او شکّى نیست، زیرا اگر ابوطالب مسلمان نبود، نباید زن مسلمان همسرش باشد.
9. اشعار فراوان او که از اقرارش به اسلام حکایت دارد.
البتّه نباید فراموش کرد که تنها گناه نابخشودنى او این است که پدر على‏ (ع) است! و دشمنان آن‏ حضرت چه بودجه‏ هایى را در راه ضربه ‏زدن به آن حضرت هزینه کردند و روایاتى را جَعل نمودند و براى این‏که میان ابوطالب پدر حضرت على‏ (ع) و ابوسفیان پدر معاویه تعادلى برقرار کنند، سابقه‏ شرک را تهمت زدند.



پیام ها
1- وظیفه‏ انبیا ابلاغ پیام‏هاى الهى و ارائه‏ى راه است. پذیرفتن یا عدم پذیرش مردم ربطى به آن بزرگواران ندارد. «انّک لا تهدى»
2- پیامبران، براى هدایت منحرفان سوز و شور داشتند. «مَن أحبَبتَ»
3- هدایت، کار خداوند است که فقط شامل دلهاى پاک و آماده مى‏ شود. «ولکن اللّه یهدى»
4- خواست خداوند بر اساس حکمت و علم اوست. «یهدى من یشاء و هو اعلم»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 7:13

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی