display result search
منو
خودباوری، جلسه دوم

خودباوری، جلسه دوم

  • 1 تعداد قطعات
  • 34 دقیقه مدت قطعه
  • 198 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام سیدمحمد انجوی نژاد با موضوع «خودباوری»، جلسه دوم، سال 1402

ویژگی افراد دیگرشیفته:
ندیدن معایب به‌دلیل حب زیاد: در روایتی می‌فرماید: «حبّ الشیءِ یُعمی و یُصمّ»؛ یعنی محبت زیاد و غیرعقلانی، فرد را کر و کور می‌کند؛ یعنی اشتباهات را نمی‌بیند. این موضوع جزء ذات انسان است و گاهی اوقات برای انسان لازم است؛ به‌عنوان مثال حب مادر نسبت به فرزندش ولو جنایتکار باشد. معمولاً عاشق خطای معشوق را نمی‌بیند، قاعده کلی این نیست.
بغض الشیءِ: مفهوم مخالف روایت بالا این است که دیگرشیفته‌ها با همان شدتی که شیفته می‌شوند، با همان شدت هم متنفر می‌شوند؛ چون صفر و صدی هستند.
برای قضاوت منصفانه در موضوعات مختلف، باید احساسات و پیش‌زمینه ذهنی در آن دخیل نباشد. این دو، حب یا بغضی را ایجاد می‌کند که ما را از قضاوت منصفانه دور می‌کند.

انواع قلب‌ها در انسان‌ها:
مدل غالب در مردان: قلب خیلی تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد.
مدل غالب در زنان: قلب خیلی تحت تأثیر قرار می‌گیرد. زنان عموماً در هنگام قضاوت اذیت می‌شوند چون قلبشان تحت تاثیر قرار می‌گیرد.
قرآن کریم در آیاتی که راجع‌به حکمرانی صحبت می‌کند، می‌فرماید: «قُلْ کُلٌّ یَعْمَلُ عَلى‌ شاکِلَتِهِ»؛ یعنی شما طوری خلق شده‌اید که آموزش نمی‌تواند خَلق شما را عوض کند؛ آموزش، خُلق شما را عوض می‌کند؛ یعنی بر مبنای خلقت خود اقدام می‌کنید.

ویژگی افراد خودباور:
آدم‌های شرطی هستند؛ یعنی راجع‌به رفتارشان، به شرایط نگاه می‌کنند؛ در شرایطی مرید، مراد، منتقد یا همراه می‌شوند.
احساسات متعادل و کنترل‌شده‌ای دارند؛
نسبی‌گرا هستند؛ نسبی‌گرایی ترجمه اخلاقی کلمه موازنه است؛ یعنی وزن می‌کنند.
حضرت امام (ره) می‌فرماید موازنه از خصوصیات خداست و انسان‌هایی که متخلق به اخلاق الهی می‌شوند، این‌ها اهل موازنه می‌شوند.
فرد اهل موازنه، اگر بخواهد به یک انسان نمره دهد، وزن می‌کند؛ نمره قبولی و ردی 0 و 20 نیست. اگر انسانی بالای 50 درصد بهره‌وری داشته باشد، مفید است. هیچ انسانی در دنیا صفر و صد نیستند.
امام صادق (ع) می‌فرماید کمال‌گرایی درون تو، می‌تواند آفت در قضاوت تو شود؛ علیکم بالموازنه.
یکی از نقاط تمایز بین ما و حیوانات همین موازنه است؛ که ما بین بد و بدتر بتوانیم بد و بین خوب و خوب‌تر بتوانیم خوب را انتخاب کنیم.
جمله کلیدی حضرت امام(ره) که می‌فرمایند تنها راه مبارزه با نفس، مبارزه با نفس است به همین معناست که دائم در حال مبارزه هستیم و آخر پرونده را نگاه می‌کنند و با موازنه تصمیم می‌گیرند.
باور به خود به اندازه توان؛ همه نسبت به تصمیمات آینده‌شان متحیرند. خودباور کسی است که به اندازه‌ای را خودش باور دارد که در توان خودش است، خارج از توانش را به خدا باور دارد.
امام می‌فرمایند هر وقت آن‌قدر به خودت باور داشتی که احساس کردی حل است، دقیقا برای شیطان یک منفذ باز گذاشتی که از همان مسیری که گفتی حل است، داخل می‌شود.
آدم‌های خودباور این‌قدر خودشان را می‌شناسند که می‌دانند بدون توکل به خدا اصلا نمی‌توانند زندگی کنند. خیلی جرأت می‌خواهد یک روز خدا را فراموش کنی. اتفاقاً بعضی‌وقت‌ها خداوند منتظر همان یک روز است ببیند تو آن یک روز را رد می‌کنی یا نه.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 34:28

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کاربر مهمان
    ممنون از شما . خیلی مبحث خوبیه

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی