display result search
منو
نقش حضرت معصومه در طرح  فتوحات نبی اکرم (ص)

نقش حضرت معصومه در طرح فتوحات نبی اکرم (ص)

  • 1 تعداد قطعات
  • 40 دقیقه مدت قطعه
  • 102 دریافت شده
سخنرانی آیت الله سید محمدمهدی میرباقری با موضوع "نقش حضرت معصومه در طرح فتوحات نبی اکرم (ص)"، سال 1399


خدای متعال برای اداره عالم و جامعه انسانی یک برنامه و طرحی دارد. برای ایجاد یک جامعه صالحه، این برنامه توسط انبیاء و اولیاء الهی اجرا می شود. محورهمه این طرح ها، برنامه ای است که وجود مقدس نبی اکرم برای اداره امت خود و ایجاد یک امت واحد بر عهده دارند. به تعبیر قرآن این مسیری که وجود مقدس نبی اکرم امت شان را سیر می دهند مسیر فتح و پیروزی قطعی است. در سوره مبارکه فتح خدای متعال داستان فتح نبی اکرم را توضیح می دهد. آغاز سوره با این آیه شریفه است، «إِنَّا فَتَحْنَا لَکَ فَتْحًا مُبِینًا * لِیَغْفِرَ لَکَ اللَّهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِکَ وَ مَا تَأَخَّرَ»(فتح/1-2) خدای متعال می فرماید: «ما برای شما یک پیروزی بسیار آشکاری را رقم زدیم.» سپس برکات این فتح را برای حضرت و امت ایشان توضیح می دهد. این فتح و پیروزی ای که خدای متعال برای نبی اکرم به طور قطعی مقرر فرموده است، در بیان مفسرین گاهی به صلح حدیبیه تفسیر شده است کما این که در بعضی روایات آمده است که به فتح مکه بر میگردد. ولی ظاهرا این فتح گسترده تر از صلح حدیبیه و فتح مکه است کمااینکه در بعضی روایات ما این فتح به عصر ظهور امام زمان علیه السلام تأویل شده است.
در این درگیری که توسط شیاطین، مستکبرین و قوای انس و جنی شان در عالم اتفاق می افتد، خدای متعال به نبی اکرم وعده پیروزی قطعی داده است و برکاتی هم از این پیروزی بر شمارده است که تعدادی از آن ها در آغاز سوره توضیح داده شده است. در اثر این فتح تمام آلودگی هایی که امت حضرت پیدا کردند پاک و تطهیر می شود که البته بخش عمده ای از این آلودگی هایی که دامن امت حضرت را هم می گیرد مربوط به این میدان درگیری است؛ یعنی شیاطین تلاش می کنند که این امت را آلوده کنند و نگذارند به مقصد برسد.
خدای متعال برای اداره عالم و ایجاد یک امت صالحه طرحی دارد که بسیار پیچیده، بزرگ و تاریخی است؛ 124 هزار پیامبر و اوصیائشان نیز برای تحقق همین امر آمدند که محور این طرح وجود مقدس نبی اکرم هستند و در این میدان با شیاطین انس و جن هم درگیر هستند؛ بنابراین در این عالمی که عالم ابتلاء و امتحان است و این دو جریان وجود دارند، انسان ها خودشان اختیار دارند که با کدام یک از این دو حرکت کنند گرچه خدای متعال به پیامبر وعده فتح قطعی داده است. «إِنَّا فَتَحْنَا لَکَ فَتْحًا مُبِینًا»(فتح/1)، خدای متعال در این فتح مبین و این پیروزی که تا عصر ظهور لحظه به لحظه ادامه پیدا می کند، قوایی را که در اختیار نبی اکرم قرار داده است و به وسیله آن وجود مقدس نبی اکرم را امداد می کند یاد می کند؛ می فرماید «وَ لِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ»(فتح/7)، یعنی در این میدان فتح لشکر آسمان و زمین در اختیار خدای متعال است و خدای متعال با این لشکر وجود مقدس نبی اکرم را امداد می کند. هم چنین در این سوره می فرماید: «لِیُدْخِلَ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِینَ فِیهَا وَ یُکَفِّرَ عَنْهُمْ سَیِّئَاتِهِمْ وَ کَانَ ذَلِکَ عِنْدَ اللَّهِ فَوْزًا عَظِیمًا * وَ یُعَذِّبَ الْمُنَافِقِینَ وَ الْمُنَافِقَاتِ وَ الْمُشْرِکِینَ وَ الْمُشْرِکَاتِ الظَّانِّینَ بِاللَّهِ ظَنَّ السَّوْءِ»(فتح/5-6)؛ خدای متعال با این قوا و لشکری که در آسمان ها و زمین است مومنین و مومنات را وارد درجات بهشت می کند و آلودگی هایی را هم که پیدا کرده اند به وسیله همین قوایی که در خدمت نبی اکرم هستند پاک می کند. سپس می فرماید منافقین و منافقات و مشرکین و مشرکات را نیز به وسیله همین جنودی که در اختیار نبی اکرم هستند عذاب می کند. پس آن لشکری که در این مسیر فتح کمک کار حضرت اند و جبهه مومنین را کمک می کنند، لشکری است که همه سماوات و ارض را فرا گرفته است و این امداد و کمک حضرت تا قیامت ادامه دارد؛ یعنی مسیر فتح حضرت تا آن جایی ادامه پیدا می کند که صف مشرکین و منافقین از مومنین کاملا جدا می شود.
این فتح را تا تقسیم شدن بهشتی ها و جهنمی ها ادامه می دهد می فرماید «إِنَّا أَرْسَلْنَاکَ شَاهِدًا وَ مُبَشِّرًا وَ نَذِیرًا»(فتح/8)؛ یعنی تو رسول ما هستی و با یک مأموریتی به این عالم آمده ای، ما شما را شاهد بر این امت قرار دادیم که هم نسبت به آن وعده هایی که برای مومنین است به آن ها بشارت بدهی و هم به آن ها انذار دهی که اگر با منافقین و مشرکین همراه شوند چه پایانی آنها را تهدید می کند. «لِتُؤْمِنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ تُعَزِّرُوهُ وَ تُوَقِّرُوهُ وَ تُسَبِّحُوهُ بُکْرَةً وَ أَصِیلًا»(فتح/9). با وجود پیامبر مردم دیگر می توانند به مقام ایمان برسند. انسان ها زمانی می توانند مومن به خدا و رسول شوند، عظمت الهی را اصیلا درک کنند و به مقام تسبیح الهی برسند. پایان این رسالت این است که یک امتی ساخته می شود که به مقام ایمان، تعظیم، نصرت دین خدا و تسبیح الهی راه پیدا می کنند و فتح قطعی هم با نبی اکرم است. اگر این پیامبر نیامده بودند و این مأموریت را در عالم اجرا نمی کردند این نتایج حاصل نمی شد؛ حال در قبال این موضوع تکلیفی که خدای متعال از ما می خواهد این است که باید با این پیامبر بیعت کنید و به این بیعت وفادار باشید. سپس می فرماید ای پیامبر آن هایی که دارند با شما بیعت می کنند در واقع دارند با خدا بیعت می کنند؛ یعنی شما دستت در دست خداست و مأموریتت مأموریت الهی است.
«إِنَّ الَّذِینَ یُبَایِعُونَکَ إِنَّمَا یُبَایِعُونَ اللَّهَ یَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَیْدِیهِمْ فَمَنْ نَکَثَ فَإِنَّمَا یَنْکُثُ عَلَى نَفْسِهِ وَ مَنْ أَوْفَى بِمَا عَاهَدَ عَلَیْهُ اللَّهَ فَسَیُؤْتِیهِ أَجْرًا عَظِیمًا»(فتح/10).دست خدا بالای دست این هاست و آن هایی که با تو بیعت می کنند در واقع با خدا بیعت کرده اند. سپس می فرماید اگر کسی این بیعت را بشکند علیه خودش اقدام کرده است، یعنی در عالم با طرح شیاطین حرکت می کند و این قوای نبی اکرم که در اختیار اوست علیه او اقدام می کنند. اگر کسی هم به عهدی که با خدا بسته بود عمل کرد، خدای متعال پاداش عظیمی را در مقابل این بیعت و وفاداری به او می دهد.
کسانی که در این طرح عظیم سختی های راه، طولانی بودن راه و ضربه هایی که دشمنان می زنند، آن ها را از همراهی حضرت باز نمی دارد، این همراهان را حضرت به مقصد می رساند. لذا در آیه آخر خدای متعال توضیح می دهد این پیامبر رسول خداست و طرح بزرگی دارد که در این سوره از آن طرح مفصل گفتگو می شود. البته ابهام هایی در این طرح برای مردم وجود دارد؛ مثلا حضرت می گویند من خوابی دیده ام و مردم مدینه را با خودشان به سمت مکه ای می برند که در اختیار قریش و هم پیمانانشان است. این برای خیلی ها مبهم است و گمان شان این است که العیاذ بالله پیامبر دارند اشتباه می کنند ولی درواقع این پیامبر شاهد است و می فهمد دارد چه کار می کند. آن هایی که تردید نمی کنند در مسیر این فتح با حضرت همراه می شوند و از برکات این فتح برخوردار می شوند.
اکنون که ما در مراحل پایانی این فتح هستیم و این طرح دارد به قله خودش می رسد و مراحل قبلی طی شده است، امتحان ها دائما سخت تر می شود؛ چرا که مراحل سیر امت، مراحل رو به کمال است و دائما امتحان ها و ابتلائات عظیمی پیش می آید. اکنون در دوران غیبت ما مبتلا به امتحانات عظیمی هستیم که در هیچ یک از دوران های قبل شیعیان به آن مبتلا نبودند. لذا در روایت آمده است کسانی که در عصر غیبت حضرت بر ایمانشان باقی باشند سرآمد همه مردم و حتی آن هایی که در کنار ائمه علیهم السلام بودند هستند، چون ظرفیت این امتحان ظرفیت بالاتری است و تحمل و عبور از ابهامات این امتحان که همراه با مجهولات و سختی ها و درگیری های شدید است، دشوارتر است.
در روایات اشاره شده است که در این پیروزی، ظهور و غلبه دین الهی که خداوند رقم زده است و در تشکیل امتی که خدا به حضرت وعده داده است جایگاه حضرت معصومه سلام الله علیها چه می باشد. این وجود مقدس در طرح نبی اکرم و در ضمن همین برنامه برای انجام یک مأموریت بزرگ هجرتی به قم داشتند و با موفقیت هم این مأموریت را انجام دادند. ایشان هجرت کردند که بیایند در قم بمانند و یک کار بزرگی انجام بدهند؛ ایشان هفده روز در شهر قم بودند.
نقل شده است مردم با احترام از حضرت استقبال کردند و بزرگان قم به استقبال حضرت رفتند. نقل شده است بزرگ اشعری ها و بزرگ مردم قم زمام ناقه حضرت را به دوش کشیده و هفده روز مثل پروانه به دور شمع وجود حضرت معصومه سلام الله علیها چرخیدند. وقتی هم حضرت در این جا مأموریتشان را انجام دادند و رحلت فرمودند، نقل این است تشییع با جلالتی از حضرت شد که وجود مقدس علی بن موسی الرضا و امام جواد علیهما السلام برای مراسم حضرت آمدند و مردم قم با کمال احترام ایشان را بدرقه کردند و حضرت را به خاک سپردند.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 40:54

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی