display result search
منو
خودشناسی و آثار فضایل نفسانی

خودشناسی و آثار فضایل نفسانی

  • 1 تعداد قطعات
  • 27 دقیقه مدت قطعه
  • 247 دریافت شده
سخرانی آیت الله مهدوی کنی با موضوع خودشناسی و آثار فضائل نفسانی.

یَوْمَ لَا یَنفَعُ مَالٌ وَلَا بَنُونَ إِلَّا مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلِیمٍ
طبق مکتب ما این است که انسان برای رسیدن به سعادت به دنبال فضایل و ملکات اخلاقی باشد که برای روح او موجب کمال و نورانیت می شود. این فضایل دو خاصیت دارد: اول این که انسان را ملکوتی می کند و به کمال نفس می رساند و دوم این که در زندگی فردی و اجتماعی به انسان کمک می کند رفتارش را اصلاح کند.
در مرحله ی اول شخصیت انسان و خودمان را بشناسیم.
خداوند برای انسان جایگاه ویژه و والایی قائل شده است، همان گونه که در آیه ی وَلَقَدْ کَرَّمْنَا بَنِی آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُمْ مِنَ الطَّیِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَى کَثِیرٍ مِمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِیلًا؛ ما بنی آدم را کرامت و بزرگواری دادیم، مقدمات سیر و حرکت و تکامل را ایجاد کردیم و بسیاری از موجوداتی که خلق کردیم انسان را به آن ها برتری دادیم.
مرحله ی بعد آگاهی یافتن از استعداد ها برای پیشرفت است. انسان موجودی بالفعل نیست، یعنی تمام کمالات به انسان داده نشده است و دارای قدرت انتخاب است. در آیه ی شریفه ی فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا خداوند میفرمایند ما به انسان فجور و تقوا را الهام کردیم. انسان کلیات خوبی را درک می کند ولی برای درک جزئیات نیاز به تعلیم و تربیت انبیاء و امامان علیهم السلام دارد. عقل و انبیاء دو حجت خداوند بر انسان هستند.
انسان برای انتخاب همواره بر سر تضاد و دو راهی است. باید در انتخاب، ریاضت کشید و هوای نفسانی را سرکوب کرد. نفس اماره انسان را به لذت های آنی و بد وسوسه می کند.
حضرت یوسف (ع) می فرمایند: اگر برهان خدا نبود، من هم دامنم آلوده می شد! زندان رفتن بهتر است از چیزهایی که از من می خواهند.
ریاضت یعنی انجام کارهایی که مشقت دارد و دوری کردن از کارهای لذت بخش.

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 27:55

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی