display result search
منو
تفسیر آیه 57 و 58 سوره زخرف

تفسیر آیه 57 و 58 سوره زخرف

  • 1 تعداد قطعات
  • 6 دقیقه مدت قطعه
  • 166 دریافت شده
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره زخرف - آیه 57 و 58

وَلَمَّا ضُرِبَ ابْنُ مَرْیَمَ مَثَلاً إِذَا قَوْمُکَ مِنْهُ یَصِدُّونَ‏

وَقَالُواْ ءَآلِهَتُنَا خَیْرٌ أَمْ هُوَ مَا ضَرَبُوهُ لَکَ إِلَّا جَدَلَا بَلْ هُمْ قَوْمٌ خَصِمُونَ‏

ترجمه
و همین که (از سوى بت پرستان) درباره عیسى بن مریم مثالى زده شد (که اگر معبودان غیر خدا هیزم دوزخند پس عیسى نیز که معبود است دوزخى است) ناگهان قوم تو در پى آن فریاد تمسخر بر داشتند.
و گفتند: آیا خدایان ما بهترند یا او؟ (اگر عیسى که از معبودهاى ما بهتر است در جهنّم باشد، به جهنّم رفتن ما و معبودهایمان چندان مهم نیست.)این مثال را براى تو جز از راه جدل نزدند بلکه آنان قومى جدل پیشه ‏اند.

هنگامى که آیه 98 سوره‏ انبیاء نازل شد که «انّکم و ما تعبدون من دون اللّه حصب جهنّم» بت پرستان، همراه با بت‏ها و معبودان، هیزم جهنّم قرار خواهند گرفت، شخصى از پیامبر اکرم پرسید: اگر چنین است عیسى و عُزیر نیز معبود نصارى و یهود هستند و طبق این آیه عیسى و عُزیر هیزم جهنّم خواهند بود و اگر عیسى در دوزخ است ما و بت‏ها آن جهنّم را مى‏پذیریم. کفّار هلهله کردند و خندیدند. پیامبر فرمود: از انسان‏ها معبودانى به دوزخ مى‏روند که بخواهند معبود باشند، نظیر فرعون ولى عیسى و عزیر هرگز حاضر به معبود شدن نبودند. به علاوه در ادامه‏ همان سوره، حساب این افراد برجسته از حساب بت‏ها جدا شده است، چنانکه مى‏فرماید: «انّ الّذین سَبقت لهم منّا الحسنى اولئک عنها مبعدون» این بندگان خدا (که حاضر نبودند معبود قرار گیرند) و از طرف ما وعده نیک به آنان داده شده از دوزخ دورند. به هر حال مشرکان عیسى را مَثَل زدند و خندیدند و فکر کردند پیامبر جوابى ندارد ولى تشبیه عیسى به بت‏ها، جدلى بیش نیست.
اصرار قرآن بر اینکه حضرت عیسى را فرزند مریم معرّفى کند، براى جلوگیرى از غلّو و فرزند خدا دانستن اوست.
تنها نامى که از زنان در قرآن آمده، نام مریم است. باقى زنان با نام بیان نشده‏اند، همچون مادر موسى «امّ موسى»، خواهر موسى «اخته»، همسر عمران «امرأة عمران»، همسر فرعون «امرأة فرعون»، همسر عزیز مصر «امرأة العزیز»، همسر لوط «امرأة لوط»، همسر ابولهب «امرأته حمّالة الحطب»، همسران پیامبر «نساء النبى» همسر نوح «امرأة نوح» و خانمى که بافندگى مى‏ کرد. «التى نقضت غزلها»


پیام ها
1- افراط و تفریط در عقاید، به جایى مى‏ رسد که گروهى عیسى را در حدّ خدایى بالا ببرند و گروهى او را هم‌ردیف بت‏هاى سنگى سازند. «ضرب‏ابن مریم مثلاً»
2- کفّار از هوچی گرى هر صحنه‏ اى که وسیله ضربه زدن به پیامبر قرار گیرد، استقبال مى‏ کنند. «اذا قومک منه یصدون» (همین که شخصى گفت: اگر معبودها دوزخى هستند پس عیسى هم دوزخى است، با هلهله خندیدند.)
3- جدال نیکو ارزش است، ولى جدال خصمانه محکوم است. «بل هم قوم خصمون»


منبع: پایگاه درس هایی از قرآن

قطعات

  • عنوان
    زمان
  • 6:00

مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

    تاکنون نظری ثبت نشده است

تصاویر

پایگاه سخنرانی مذهبی